Dobrá správa pre rodičov s ťažko zdravotne postihnutými deťmi

22.05.2013 Bratislava

Podpredsedníčka Národnej rady SR Erika Jurinová, spolu s poslancami Evou Horváthovou, Jánom Podmanickým a Vierou Šedivcovou dnes zmenili nezmyselný stav, ktorý upravuje možnosť požiadať o sprievodcu len pre ťažko zdravotne postihnuté deti staršie ako tri roky. Podľa doteraz platného zákona mali možnosť požiadať o sprievodcu zdravotne ťažko postihnutej osoby len osoby staršie než tri roky. Deťom do troch rokov slovenská legislatíva túto možnosť nedávala.
Tento nezmyselný a len ťažko pochopiteľný stav sa vďaka schválenej novele zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia skončí. „Dodnes platný zákon považujeme za diskriminačný práve voči rodinám s ťažko chorými deťmi mladšími ako 3 roky,“ hovoria poslankyne Jurinová s Horváthovou. Preto vo svojej novele navrhli, aby nárok na sprievodcu nebol zákonom limitovaný podľa veku, ale aby všetci občania, aj deti mladšie než tri roky, mali rovnaké práva. „Takouto jednoduchou úpravou zákona sa môže zlepšiť životná situácia 400 detí a ich rodín. Choroba vždy zasiahne do života rodín a ak je možnosť, je potrebné urobiť všetko pre zlepšenie kvality života.“ dodávajú poslankyne.
Ústava predsa garantuje všetkým občanom rovnosť. V súčasnom zákone sa argumenuje, že deti staršie ako tri roky nemajú nárok na sprievodcu, lebo sú aj tak prepravované v kočíku a v sprievode dospelej osoby, teda akejsi náhrady sprievodcu. „To by ale nemalo vylučovať, aby rodič takéhoto dieťaťa so zdravotným postihnutím mal status sprievodcu aj v prípade detí vo veku od nula do troch rokov. Je to totiž také vývinové obdobie, kedy cieleným úsilím možno najvýznamnejšie ovplyvňovať zdravotný stav a psychomotorický vývin zdravotne postihnutého dieťaťa, čo si nepochybne vyžaduje veľké úsilie a zvýšené náklady na liečbu, návštevy odborníkov a špeciálnych stimulačných programov,“ zdôrazňujú navrhovatelia.
 
E. Jurinová, E. Horváthová
 

Vyberte región